un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

The Fog of War, documentar, 2003

27 Sep 2006  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

La ora asta (9:30 – 11:20) e pe HBO un film-documentar care mi s-a parut senzational si la care m-am uitat de cate ori l-a dat HBO. “Prin negura razboiului” la noi, sau in engleza “The Fog of War: Eleven Lessons From The Life of Robert S. McNamara“. Este un interviu imens cu Robert McNamara, un om care a influentat mult istoria de dupa al doilea razboi mondial, prin prisma puterii pe care a avut-o in politica americana. Inainte de razboi era asistent universitar la Harvard, in timpul razboiului a lucrat la analiza eficientei bombardamentelor, inclusiv cu LeMay in timpul marelui raid asupra orasului Tokyo, cand au murit 350.000 de japonezi intr-un singur bombardament. Dupa razboi a fost angajat la Ford si a avansat pana a ajuns primul presedinte al companiei care nu era din familia lui Henry Ford. Kennedy l-a facut Secretar al Apararii, post din care a fost implicat cam in tot ce s-a intamplat in acele vremuri: criza rachetelor cubaneze, cresterea arsenalelor nucleare, strategii nucleare in razboiul rece, implicarea in razboiul din Vietnam si retragerea de acolo. Din 68 si pana in 81 a fost presedintele Bancii Mondiale, si acum inca traieste daca nu ma insel.

Ce e cel mai interesant este modul in care vorbeste si raspunde la intrebari “periculoase”. Se vede ca a fost politician pt multi ani. De ex este intrebat daca era necesara utilizarea bombelor incendiare asupra Tokyo-ului, si el raspunde “problema nu este daca era justificata sau nu utilizarea acestor bombe, problema este ce esti gata sa faci pt a castiga razboiul” si felul asta de a intoarce orice lucru rau in ceva bun pt oamenii tai. Vorbeste despre razboaie, decizii controversate, bombardament nuclear, URSS, despre Kennedy fata de care era apropiat, despre cum a adus Ford pe linia de plutire (le-ar trebui si azi un McNamara, pt ca Ford e in mare declin acum). Un documentar foarte misto pentru cei pasionati de istoria moderna, vazuta din cuvintele si punctul de vedere al unui om care a facut-o in mare parte. Din pacate azi a fost pt ultima data in programul HBO, dar cine doreste poate sa-l caute in alte parti.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus