un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fumatul interzis in tren – bazaconie?

29 Aug 2006  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

CFR interzice din septembrie fumatul in trenuri. O decizie excelenta pt cei nefumatori, si toate profele de management vor fremata cand vor da exemplu aceasta hotarare la capitolul despre responsabilitatea sociala a firmelor. Yey! Dar se poate pune in practica asa ceva?

In acest moment problema mare a CFR-ului este numarul mic de calatori, combinat cu faptul ca probabil 30% din ei nu cumpara bilet, ci fac blatul. Ati vazut pe la televizor, cand ii opreste in camp cu un batalion de politisti, si le da amenda. Eh, acum fumatul e interzis. Se vor pune afise cu semnul de interzicere la casierii, si se va scrie si pe bilete. Mai important, scrumierele vor fi demontate. Pai daca astia nu pot controla calatorii daca au bilet sau nu, cum ii vor opri sa fumeze? Fara scrumiere, doar vor indesa toti tigarile sub scaune si gata totul… de parca un fumator dependent de tigara ar putea rezista 6 ore fara un fum, doar pt ca e interzis de CFR…

Evident, ar trebui sa actioneze principiul “e interzis prin lege, asa ca nu voi fuma chiar daca as vrea”. Dar in Romania, ce conteaza? E lege si sa strangi dupa cainele propriu pe strada, cand isi face nevoile, dar cati fac asta? E lege sa nu circule carutele prin oras, dar abia daca le da Politia o amenda. E lege si privind produsele si depozitarea lor, curatenia in bucatarii, protectia muncii, dar la televizor toata ziua arata numai cati s-au mai imbolnavit de la merdenele stricate. Chiar sunt curios daca asta cu fumatul va avea vreun rost. Considerand ca e cineva prins fumat in tren, oare ce se intampla? Il da afara in camp sau la prima statie? Ii da amenda si ala chiar o plateste? Controlorii oare nu fumeaza?

    4 comentarii

  1. In sageata e iterzis de ceva vreme fumatul, nu mai e nici compartimentul ala special pentru fumatori cum era la inceput…. Solutia: la fiecare statie coboara un grup de fumatori dornici sa traga de cateva ori dintr-o tigara, chiar daca nu pot sa o termine :) Insa, nu cred ca la fe se va intampla si in trenurile accelerate/rapide, unde e mai usor sa iesi pe culoar, ai deschis un geam si fumezi in voie…. Ce sa mai zic de personale, ca acolo nici bilet nu-si cumpara lumea, dar-mai sa asculte de o decizie tampita care interzice fumatul.
    Eu in locul lor cream vagoane speciale pentru fumatori, si gata…dar cred ca e prea complicat la noi sa se vanda bilete cu loc pentru fumatori/nefumatori :)

      (Citează)

  2. romanului ii pasa de reglemetarile astea foarte putin. dar in conditiile in care un drum cu trenul ma costa mai mult decat unul cu masina, ce mai conteaza?

      (Citează)

  3. E ciudat cum toti sunt preocupati de cei care se drogheaza, de alcoolici, de homosexuali, sa ii integreze in societate si asa mai departe. Dar ca sa faca un compartiment numai ptr fumatori, sau sa faca o sectiune din restaurant/fast-food ptr fumatori, unde sa gasesti si scrumiere… niciodata.
    Aaaa, o sa se spuna ca e un viciu. Dar ce sa mai zicem de casele de toleranta (care la noi lipsesc si astea ca scrumierele pe masa) sau de sexy-cluburi? Oare astea nu sunt facute tot ptr un fel de viciu? :P Se pot face conditii speciale daca se vor facute :))

      (Citează)

  4. Pai nu e chiar asa mai, Radule. Eu iti garantez ca, de exemplu eu, ca nefumator ma voi sesiza si iti promit eu ca de fiecare data cind voi merge uc trenul, daca fumeaza vreunul ii zic ,,mister, stirnge tigara”. Nu vrea, sun la politia TF si-l asteapta in statia urmatoare, se urca si il usuca de bani (bine, exceptie daca are 2 m il las in pace).
    Sigur, citi vor actiona ca mine? prea putini. Dar, asa cum, in intercitiuri s-a eradicat fumatul, in 1-2 ani se va eradica si in restul trenurilor.
    Azi dai o lege pe care nu o respecta nimeni, azi rid de ea, 10% se conformeaza totusi, se mai dau 2-3 amenzi, si lumea incepe sa se conformeze. Asa incepe totul…
    Oricum, eu de-abia astept sa mai prind pe vreun jegos ca imi umple nasul de fum pe culoar, ca, cu sete, ii zic sa o stinga, daca nu vrea sa chem politia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus